Carna(f)val is een concept dat in iedere carnavalsoptocht ingezet kan worden als ludiek bewustwordingstool.

Zwerfafval bereikt een piek tijdens carnaval. Met name carnavalsoptochten zorgen voor een hoop extra werk voor de WVK. In samenwerking met hen en de lokale carnavalsverenigingen en optochtcommissies zet onsburo carna(f)val op de kaart (en in de optocht).

Het concept
Met handkarren lopen promotors op verschillende plekken in de optocht, als carnavalspersonages, zoals Rommelkont, Viespeuk, Vuilbek, Bendeleider en Smeerkees. De handkarren (formaat kruiwagen) zijn een soort marktkraampjes waar voorbijkomende carnavallers spelletjes doen.

Carna(f)val dingt nooit mee naar de prijzen die te winnen zijn in de optocht. We zijn er alleen om mensen bewust te maken van hun afval.

Deelnemers
Tijdens carnaval 2017 hebben we gefeest met de gemeenten Meierijstad (voorheen Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel), Roosendaal, Oss, Bladel en Oirschot.

Voor wie?
Carna(f)val kan ingezet worden door horecaondernemers, verenigingen en gemeenten die tijdens carnaval op een ludieke manier de zwerfafvalproblematiek onder de aandacht willen brengen.

Carna(f)val is door gemeenten in te zetten in het kader van de zwerfafvalvergoeding.

Geen prijs, toch prijs!
Carna(f)val was een groot succes in de optochten! Er werd gigantisch veel afval opgehaald en meegespeeld in de afvalkramen. Wij hebben ons doel behaald. We kunnen niet wachten op carnaval 2018. Doet u ook mee?

"Al feestend maken we de carnavaller bewust van hun afval."

meer info? ga eens kletsen met:
ons Rijo

Afvalbingo

Afvalbingo

Met bingokaart in de hand zwerfafval zoeken en prijzen winnen!

Projectweek zwerfafval voortgezet onderwijs

Projectweek zwerfafval voortgezet onderwijs

Leerlingen voorgezetonderwijs onderzoeken en leren over zwerfafval en de gevolgen voor de leefomgeving

Kroonringen

Kroonringen

Kroonringen ter voorkoming zwerfafval in gemeente Waalre.