Zwerfafval is een grote ergernis en zeer schadelijk voor natuur en milieu. Opruimen van zwerfafval is een kostbare en tijdrovende activiteit. Voorkomen is dus beter dan genezen. Waar beter te beginnen met voorlichten dan bij jonge kinderen? Daarom biedt onsburo gastlessen aan die leerlingen in het basisonderwijs doceert over de urgentie van zwerfafval voorkomen.

Wat houdt een gastless in?
Een gastles zwerfafval duurt 1,5 uur. Een gastdocent verzorgd de les en de genodigden materialen. Er wordt een presentatie gegeven en een interactief kringgesprek gevoerd met de leerlingen. Hierna wordt een quiz gedaan waarbij de klas in 2 groepen tegen elkaar strijdt. Het laatste half uur wordt gebruikt om met de kinderen buiten zwerfafval te zoeken.

Voor wie?
Gastlessen basisonderwijs worden gegeven aan de klassen 3 t/m 8. Afhankelijk van de klas en het niveau wordt de gastles aangepast. Scholen kunnen direct bij onsburo de gastlessen afnemen. Veelal worden de gastlessen door gemeenten aangeboden aan hun scholen. Gemeenten kunnen de gastlessen zwerfafval verantwoorden bij de zwerfafvalvergoeding.

Reacties
De gastlessen zijn altijd een groot succes. Niet alleen hebben we in schooljaar 2016-2017 ruim 80 gastlessen gegeven in Brabant en Limburg, de kinderen zijn ook razend enthousiast! Ze beseffen zich hoe ernstig de zwerfafval problematiek is en willen er graag iets aan doen.

"Kinderen zijn altijd razend enthousiast als het gaat om zwerfafval!"

meer info? ga eens kletsen met:
ons Wendy

Integrale Aanpak Zwerfafval

Integrale Aanpak Zwerfafval

Plan, uitvoer en verantwoording zwerfafvalvergoeding.

Projectweek zwerfafval voortgezet onderwijs

Projectweek zwerfafval voortgezet onderwijs

Leerlingen voorgezetonderwijs onderzoeken en leren over zwerfafval en de gevolgen voor de leefomgeving

Projectweek zwerfafval basisonderwijs

Projectweek zwerfafval basisonderwijs

Leerlingen basisonderwijs leren in projectweek over urgentie van zwerfafval voorkomen