95% van het restafval in Waalre bestaat nog uit herbruikbare grondstoffen. Eeuwig zonde om deze weg te gooien en te verbranden. Grondstoffen worden immers schaarser en kostbaarder.

Inhoud en coördinatie
Met de gemeente Waalre zetten we een innovatief pilot project op om bruikbare grondstoffen uit huishoudelijk afval te halen. Dat betekent maximale service voor de inwoners zodat goed scheiden gemakkelijk wordt. Wij hebben inhoudelijke inbreng geleverd bij zowel het ontwikkelen van het nieuwe inzamelsysteem als bij het ontwerp en de productie van de fiets. Bij het implementeren van een inzamelproef komt veel kijken. Wij hebben de gemeente Waalre daarom ook geholpen door het gehele proces te coördineren en de communicatie naar inwoners te verzorgen.

De Proef
De proef loopt in 2016-2017 waarbij twee keer per week luiers, PMD (Plastic en Metalen verpakkingen en Drankkartons), voedselresten en restafval aan huis opgehaald worden. Tuinafval en papier wordt maandelijks opgehaald.

Mooie resultaten
De hoeveelheid restafval per huishouden is gehalveerd tijdens de inzamelproef!
Daarnaast was er voor de inzamelproef veel ergernis over geurende containers, vooral in de zomermaanden, en de ruimte die het afval in beslag neemt tussen de inzamelrondes door. We gingen om tafel met bewoners om een goed en prettig inzamelsysteem te ontwikkelen. Dat is twee keer per week inzamelen met de elektrische fiets geworden. Hierdoor krijgen vieze geurtjes geen kans om te ontwikkelen en blijft de ruimte die het afval inneemt zeer beperkt.

Fiets
De elektrische fiets is een duurzaam en kostenefficiënt middel om hoogfrequent in te zamelen. Hij vervangt grote vervuilende vrachtwagens en creëert werk, ook voor mensen zonder rijbewijs. De fiets is ontwikkeld in samenwerking met VDL Containerbouw in Hapert en firma Baetsen uit Veldhoven. Een inzamelproef is dus ook een uitstekende motor voor lokale economie en werkgelegenheid.

Enthousiasme
We zijn trots op deze proef! Niet alleen gaat het inzamelen goed, ook onze inzamelaar Roel en de inwoners van de proefwijk zijn enthousiast over de proef. Daarnaast is Roel niet alleen inzamelaar, maar langzaam ook een bekende Waalrenaar aan het worden met optredens in het NOS-Journaal, Vara Groenlicht, Omroep Max (radio) en Omroep Brabant.

Op de website van de gemeente Waalre is uitgebreide informatie te vinden over de proef.

"Een inzamelproef is dus ook een uitstekende motor voor lokale economie en werkgelegenheid."

meer info? ga eens kletsen met:
ons Rijo

Afvalproef Hoogbouw gemeente Best

Afvalproef Hoogbouw gemeente Best

Samen met hoogbouw bewoners een nieuwe manier van afval inzamelen testen

Integrale Aanpak Zwerfafval

Integrale Aanpak Zwerfafval

Plan, uitvoer en verantwoording zwerfafvalvergoeding.

Ruimte voor Energie

Ruimte voor Energie

Een breed gedragen kansenkaart voor Zuidoost-Brabant met de ruimtevraag voor duurzame energieopwekking