De gemeente Waalre zamelt PMD (plastic, metaal en drankkartons) in met plastic zakken. De zakken worden door bewoners aan straat gezet. De zakken waaien echter weg, gaan kapot en worden soms aangevreten door dieren. Hierdoor ontstaat zwerfafval. Onsburo ondersteunt de gemeente Waalre met de aanpak van zwerfafval en in samenwerking met Ergon heeft onsburo een oplossing gezocht voor verwaaide PMD zakken.

Kroonringen
Kroonringen zijn kunststof ringen met ophanghaken waaraan de zakken met PMD eenvoudig opgehangen kunnen worden. Daarmee wordt voorkomen dat zakken wegwaaien en kapot gaan en de zakken worden minder makkelijk aangevreten door dieren. Het ontstaan van zwerfafval wordt op deze manier voorkomen. Bovendien ontstaat een heel rustig en netjes straatbeeld.

Proef Voldijn
We zijn gestart met een proef met kroonringen aan lantaarnpalen in de wijk de Voldijn in Aalst (gemeente Waalre). De proef is eind 2015 gestart. Bewoners konden vanaf die toen hun zakken met verpakkingsafval aan kroonringen hangen. Het was een direct succes. Op de eerste dag werd al ruim 95% van de zakken aan de kroonringen gehangen.

Uitrol gehele gemeente
Na een geslaagde proef is eind 2016 het project uitgerold over de gehele gemeente Waalre. Sindsdien is de overlast van verwaaide zakken sterk gedaald en minder zwerfafval veroorzaakt.

"Na een geslaagde proef hebben we in 2016 de gehele gemeente voorzien van kroonringen."

meer info? ga eens kletsen met:
ons Rijo

Hoogfrequent afval inzamelen en banen creëren

Hoogfrequent afval inzamelen en banen creëren

Inzamelproef huishoudelijk afval gemeente Waalre met elektrische fiets

Integrale Aanpak Zwerfafval

Integrale Aanpak Zwerfafval

Plan, uitvoer en verantwoording zwerfafvalvergoeding.

Gastlessen zwerfafval basisonderwijs

Gastlessen zwerfafval basisonderwijs

Jong geleerd is oud gedaan: kinderen leren over zwerfafval