De één loopt wekelijks met zak en knijper door de buurt, de ander raapt tijdens het uitlaten van de hond. Er zijn gepensioneerden maar ook ouders die met buurtkinderen een schoonmaakwandeling organiseren. De ZAP’er (ZwerfAfval Pakker) is veelzijdig, maar ze zetten zich allemaal vrijwillig in voor een fijne en schone leefomgeving.

Medailles
Op 16 mei organiseerden onsburo namens gemeente Meierijstad een bedankmiddag voor de ZAP’ers. Vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfafval rapen kwamen samen bij bistro Het Goede Leven in Eerde. Wethouder Harry van Rooijen stak zijn lof niet onder stoelen of banken: “Wat jullie doen voor de gemeenschap is enorm waardevol en belangrijk. We willen jullie namens de gehele gemeente ontzettend bedanken voor wat jullie allemaal doen.” Speciaal door designer Wesley Nieuwenhuizen ontworpen medailles van gerecycled materiaal werden uitgereikt aan deze waardevolle groep inwoners van Meierijstad.

Workshop
Tijdens een workshop ‘Plastival‘ van de aan de Design Academy afgestudeerde Wesley werd duidelijk wat de impact van zwerfafval is en werden er schitterende sleutelhangers gemaakt van zwerfafval.

Aanpak zwerfafval 
Ook werd een presentatie gegeven van de activiteiten die de gemeente uitvoert om zwerfafval op te ruimen, maar vooral ook te voorkomen. Zo lopen er verschillende trajecten om afval op hotspots, snoeproutes, evenementen en toegangswegen tegen te gaan. En jong geleerd is oud gedaan: er worden gastlessen en projectweken over zwerfafval gegeven op basis- en voortgezet onderwijs. Na de presentatie was er ruimte voor de vrijwilligers om hun ideeën en wensen uit te spreken. Zo kunnen we de aanpak van zwerfafval blijven verbeteren.

Gezelligheid
Zelfs het weer hielp mee om deze bijzondere groep mensen in het zonnetje te zetten! Naast een leerzame middag was het vooral een gezellig samen zijn van mensen met hart voor hun leefomgeving. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ZAP’ers, bedankt!

  

"Wij organiseren deze middag om ZAP'ers te bedanken maar ook om hun ideeën te inventariseren."

nieuwsNieuwe website

nieuwsNieuwe website

Wij blijven onszelf, maar in een nieuw jasje!

nieuwsSchillenboer 2.0

nieuwsSchillenboer 2.0

Grondstoffenfiets in Waalre realiteit

nieuwsAfvalbingo-BBQ

nieuwsAfvalbingo-BBQ

Buurtpreventie Raepeweijer wint buurt-BBQ!